Çocukların ergenliğe girdiğini gösteren işaretleri iyi kavramak gerekir. Kızların vasati 8 ila 13, erkeklerin 9 ila 14 yaş arasında ergenliğe başladığını anımsatan Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğr. Abonesi Elif Sağsak, obezite meseleyi yaşayan kız çocuklarında ergenlik yaşının öne kaydığını söyledi. Ergenlik yarıyılında bedende ruhsal, hormonal ve fiziksel bazı farklılıklar olacağını anımsatan Öğr. Abonesi Elif Sağsak, bu duyarlı yarıyılla alakalı ailelere bazı ihtarlarda bulundu.

İklim farklılıkları, beslenme, fiziksel ve genetik etkenlerin ergenliğin başlama yaşını etkileyeceğini anımsatan Dr. Öğr. Abonesi Sağsak, laflarına şöyle devam etti:
“Erken ergenlik özellikle kızlarda 8 yaşından evvel meme gelişmesinin olması erkeklerde 9 yaşından evvel testis gelişmesinin olması vaziyeti olarak belirlenebilir. Kızların 10 yaşından evvel adet olması da erken ergenlik olarak değerlendirilmeli. Kızlarda 8 yaşından, erkeklerde 9 yaşından evvel genital kıllanmanın ve koltuk altı kıllanmasının olması da erkendir. Erken ergenlik diyebilmemiz için bu belirtilerle beraber hormonal kıymetlerde çoğalış olması ve kemik yaşının ileri olması gerekir. Ağır spor yapan genç ve çocuklarda ergenliğin ilerleyen senelere kaydığını görebiliyoruz. Bununla beraber ergenliğin erken başlamasının yanında beklenenden süratli ilerlemesi anormal olabilir. Bu gibi vaziyetlerde doktorların değerlendirilmesi gerekmektedir.”
“Çalışmalara baktığımızda son 30-40 senede ergenlik yaşıyla alakalı çok ehemmiyetli bir farklılık olduğu görülmüyor. Günlük pratiğimizde özellikle obez kız çocuklarında ergenlik yaşının azıcık öne kaydığı görülüyor. Bunun sebebi çocukluk çağı obezitesin çoğalışı” diye konuşan Dr. Öğr. Abonesi Sağsak, ailelerin dikkat etmesi gereken noktalara şu laflarla dikkat çekti:
“Erken ergenliğe etrafsal etken ve yiyeceklerin tesiri tartışmalıdır. Bu mevzular hala incelenmekte. Ancak ailelere nasihatimiz mevsiminde besinler harcamaları, kimyevilerden, plastik ve kozmetik mahsullerden çocukları uzak yakalamaları bununla beraber sporun çocuklarımızın hayatında olmasını öneriyoruz. Spor yapan çocuk daha sıhhatli oluyor, obezite önleniyor ve bu sayede erken ergenlik önlenmiş oluyor.” 
Erken ergenliğin çocuklarda psikolojik meselelere de neden olabildiğini ifade eden Dr. Öğr. Abonesi Sağsak,
“Ergenlik yarıyılında iştah çoğalışı ve boy uzamasında süratlenme olur. Ergenlikten evvel çocuklar senede 5-6 cm uzarken, ergenlik yarıyılında senede 8-10 cm uzayabilir. Ergenliğin sonunda ise sihrime sürati eksilir ve kemik uçları başka bir deyişle epifizler kapanınca sihrime durur. Ergenlik ne kadar erken başlarsa boydaki kayıp o kadar fazladır. Çok erken başlayan ergenliklerde kızlarda 6 yaş, erkeklerde 8 yaşından evvel kemiklerde süratli ilerleme olur, sihrime plakları epifizler erken kapanır ve sihrime erken durur. Böylece ilkokulda sınıfın en uzun çocuğu iken liseye geldiğinde sınıfın en kısası olabilir. Ancak ergenlik yaşı basmakalıpa yakın olan hastalarda boyda kayıp çok azdır.” dedi.

Olguların çoğunda altta uyuyan ciddi bir hastalık yokken, bazı olaylarda muhakkak hastalıklara bağlı erken ergenlik büyüyebileceğini anımsatan Dr. Öğr. Abonesi Elif Sağsak mevzuyla alakalı şu bilgileri verdi:
“Beyinden kaynaklanan kist, ur, hidrosefali, nörolojik hastalıklar da erken ergenliğe neden olur. Kızlarda altta uyuyan rastgele bir hastalık tehlikeyi azken, erkeklerde altta uyuyan hastalık oranı kızlara göre daha fazladır. Özellikle 2,5 kilonun altında doğan ve takviyeci faize teknikleri kullanılarak dünyaya gelen bebeklerde erken ergenliği öbür çocuklara göre daha fazla görüyoruz.” Erken ergenlik rehabilitasyonu mevzusunda da bilgi veren Yeditepe Üniversitesi Sağlık Kurumuları Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Dr. Öğr. Abonesi Elif Sağsak, şu bilgileri verdi:
“Rehabilitasyonu 3 aylık enjeksiyonlar biçimindedir. Bu rehabilitasyon zamanınca hastada negatif bir etkilenme olmamakta. Rehabilitasyon kesildikten sonra ergenlik süreci kaldığı yerden devam etmekte. Rehabilitasyonun hayat süresince negatif bir tesiri yoktur. Ailelerin şayet erken ergenlikle alakalı evhamları varsa panik yapmadan evvel hekime müracaat etmelidir. Her meme gelişmesi ya da her ergenlik belirtisi hakikat erken ergenlik olmayabilir. O sebeple hekim tarafından detaylı araştırılması gerekir.”